Мени
tonsils

Крајници (10 прашања – 10 одговори)

Едно од почестите заболувања во нашето секојдневие е заболувањето на крајниците (тонсили). Поради тоа честопати и тема на објаснување за тоа дали треба и кога треба да се оперираат, т.е како и на кој начин да се лекуваат воспаленијата на крајниците. Говориме дека крајниците преставуваат "бедем - прва одбранбена линија" на организмот или пак Повеќе...

sinuses_pain

Заболувања на синусите кај децата

"Целиот свет не вреди, колку една единствена детска солза" - Достоевски Нарушувањето на здравјето кај децата остава трага на целиот понатамошен живот на човекот. Поради тоа грижата за здравјето и лекувањето на детето воедно е и превенција на инвалидноста кај возрасните. Значајно место во заболувањата на горниот респираторен тракт заземаат и Повеќе...

paranasal_sinuses

Параназални синуси (10 прашања – 10 одговори)

1. Што претставуваат синусите? Синусите претставуваат воздушни простори во некои коски на лицето и истите, преку своите канали - отвори, се во тесна врска со носната шуплина, поради што создаваат една анатомска и функционална единица. 2. Каде се наоѓаат и колку ги има? Има четири парни воздушни шуплини и истите се сместени во горниот дел Повеќе...