Мени
Baby_Massage

Основните елементи на масажата – формула за воспоставување на емотивна врска помеѓу бебето и родителот

Масажата на бебињата претставува своевиден процес составен од елементи кои овозможуваат уште од најраната возраст воспоставување на позитивна емотивна врска помеѓу родителот и бебето. Време посветено на масажа на вашето бебе е време кое долгорочно ќе резултира со здрав раст и развој на  бебето. Основните и најважни елементи на т.н. емотивно Повеќе...

Intro_Baby_Massage

Масажа за вашето бебе – допир на мајката исполнет со љубов

Најважната цел на масажата за бебиња е тоа што истата ја применуваат родителите (старателите), а не инструкторот. Масажата на бебе е техника стара повеќе од 1000 години - обичај на културите на многу народи, особено во деловите на Русија, Кина и Индија. Денес можеме слободно да се пофалиме со фактот дека позитивните ефекти од масажата на бебиња од Повеќе...

The child doesn't want to accept a medicine

Правилна примена на антибиотици кај детската популација

Постојат многу откритија кои влијаеле на развојот на медицината, а секако со тоа и на опстанокот на човештвото. Едно од тие откритија секако дека е и откривањето на антибиотиците. Во последните години како последица на некоректната и неконтролирана употреба на антибиотиците се бележи брз пораст на резистенцијата на бактериите спрема одредени Повеќе...

tonsils

Крајници (10 прашања – 10 одговори)

Едно од почестите заболувања во нашето секојдневие е заболувањето на крајниците (тонсили). Поради тоа честопати и тема на објаснување за тоа дали треба и кога треба да се оперираат, т.е како и на кој начин да се лекуваат воспаленијата на крајниците. Говориме дека крајниците преставуваат "бедем - прва одбранбена линија" на организмот или пак Повеќе...

baby_eating

Како да го научам моето дете само да се храни?

Возраста кога детето ќе почне само да се храни многу зависи од правилниот став на родителите во однос на ова прашање. Крајност, а воедно и недостаток е ако претерано грижливи родители продолжуваат да го хранат своето дете и по втората, третата, како и во четвртата година. Со ова всушност е направена лоша услуга на детето кое создава инертност кон Повеќе...

sinuses_pain

Заболувања на синусите кај децата

"Целиот свет не вреди, колку една единствена детска солза" - Достоевски Нарушувањето на здравјето кај децата остава трага на целиот понатамошен живот на човекот. Поради тоа грижата за здравјето и лекувањето на детето воедно е и превенција на инвалидноста кај возрасните. Значајно место во заболувањата на горниот респираторен тракт заземаат и Повеќе...

baby_finger

Цицање палец

Што значи цицање на палецот? Се смета дека една од причините која може да биде и основа што малите бебиња го цицаат палецот е ако доволно не доеле од мајката, со што не ја задоволиле својата потребаза млеко до крај. Не се раѓаат сите бебиња со подеднакво силен нагон за цицање. Некои бебиња никогаш не цицаат повеќе од 15 минути во едно Повеќе...

paranasal_sinuses

Параназални синуси (10 прашања – 10 одговори)

1. Што претставуваат синусите? Синусите претставуваат воздушни простори во некои коски на лицето и истите, преку своите канали - отвори, се во тесна врска со носната шуплина, поради што создаваат една анатомска и функционална единица. 2. Каде се наоѓаат и колку ги има? Има четири парни воздушни шуплини и истите се сместени во горниот дел Повеќе...